Halotti tor

Thealter Fesztivál 2010 – Szeged

Tolnai Ottó Világlexikonának szócikkei, Tolnai Ottó étlapjának fogásai. A vajdasági költő életműve (többnyire) kötelező alapanyagot képzett az idei, huszadik Thealter színházi szakácsmustrájához. Ínséges, 66%-os időkben furcsa egy fesztivált lakoma hasonlattal illetni, írásomban mégis a programokat átható, édes-savanyú ízekről szeretnék hírt adni. Egy elesett, árvaságára ébredt szcéna, a függetlenek vacsorájáról.

Szemessy Kinga

A VI. kategóriába sorolt társulatok finanszírozása körüli mizéria szinte páratlan dramaturgiai momentumként döfte át a fesztiválhetet. Ahogy központi téma volt Szegeden a „világporladás”, úgy oszlatta a túlélési esélyeket minden egyes hírmorzsa. Már a megnyitón felvetette Balog József, hogy „nemtámogatottakként” valószínűleg becsődöl a MASZK Egyesület, ez az utolsó Thealter. Hogy ebben az évben sajnos már nincs szükség tolmácsra a köszöntő beszédéhez – kényszerűen megcsappant a külföldi fellépők száma. Ugyanakkor nyakunkon egy születésnap, a „vidéki Orfeusz” hetvenedikje – az ő korán febuzdulva talán lesz Thealter 2011. Fújjuk el a tortát, és kívánjunk!

A menü – a fentiek ellenében is – színes volt: Derevo, Urbán András társulata, Szakonyi Györk, Pintér Béláék, Lajkó Félix, a pécsi és szegedi egyetemi színjátszók, az Andaxínház, az SZFE másodéves bábszínész osztálya és még nagyon sokan mások. Az előadásokon túl a Thealter Rádió, a Nyemcsok Éva vezette, „verseny egy tábla jövő évi csokiért” webnapló, a Symposion alkotóinak Tolnai-képregény kiállítása, a Régi Zsinagógában felhúzott ötletbörzeszerű Tolnai Lexikon, a Barna Gábor Botond-féle mozgástréning, az Ex-Stasis, mint hivatalos fesztivállap, a tavalyi emlékév után Szegedre tévedt Grotowsky-kiállítás voltak a hangulatfelelősök. Bár az önkívületi zsongás elmaradt – fogjuk a kánikulára –, volt miből falatozni. A következőkben górcső alá vesszük, mitől is híztunk meg július 25-ére.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/8. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

10. 09. 12. | Nyomtatás |