„Nem félni tilos"

Visky András: Pornó – A feleségem története – Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata

A Ceauşescu-diktatúra utolsó évében játszódik Visky András darabja, a Pornó, amely utóbb A feleségem története alcímet kapta. A művet maga a szerző állította színpadra a Szatmárnémeti Északi Színházban.
„Két valós történet eggyé olvadásából született a darab, a szerzőhöz igen közel álló személyek életeseményei ihlették. Mindkettő a romániai nyolcvanas éveket idézi, ennélfogva mindegyre átlépnek a fikcióba, nem pusztán a történelemmé lett idő, hanem a nyolcvanas évek legvégének olykor kifejezetten borzalmas virtualitása okán" – írta a darabhoz írt Bevezető megjegyzésekben Visky András.

Mátyás Edina

 

A darabot ihlető egyik személyes élményről így ír az előadás honlapján az író-rendező: „Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. A mi gyermekünk karácsonykor érkezett volna, a forradalommal együtt, de a mi karácsonyunk akkor nem a születés, hanem a gyermekhalál éve lett. Megszűnt dobogni a szíve, nem mozdult többet, leélte el sem kezdett életét – ki érti ezt?"

A darabot ihlető másik személyes élményről a szatmárnémeti előadás „körítése" beszél. A játéktérbe egy kiállításon keresztül vezet az út, amely a Ceauşescu-diktatúra idején írt titkosszolgálati dokumentumokat mutat be, többek között a Visky Andrásról készült több kötetnyi Securitate-iratot.

Ezekből a valós történetekből építette fel Visky András azt a fikciót, amely egy többrétegű szövegben és egy összetett élményt jelentő előadásban tár a nézők elé. A darab 2009-ben született a budapesti Nemzeti Színház felkérésére, amikor is a Biblia éve alkalmából a színház tíz kortárs szerzőt kért fel a tízparancsolat egyikéhez kapcsolódó szöveg megalkotására. Viskynek a hetedik parancsolat jutott. De ő maga tágabban (archaikusabb módon) értelmezte a „Ne lopj!" parancsát. „A parancsolat köznapi értelmezése elfedi, hogy a tiltás hangsúlyosan az emberrablásra, illetve a másik szabadságának megvonására is vonatkozik" – írja a darab bevezető megjegyzéseiben. Tehát Visky eleve a diktatúra természetéről szóló szövegben gondolkodott.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2017/4. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.

Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

18. 05. 5. | Nyomtatás |