Félre a konvenciókkal! – a német gyermek- és ifjúsági színház útkeresései

15. Augenblick Mal! Ifjúsági Színházi Fesztivál – Berlinben magyar részvétellel

A német gyermek- és ifjúsági színházi élet legnagyobb fesztiválját kétévente rendezik meg Berlinben a Theater an der Parkaue, valamint a Német Szövetségi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Központ szervezésében. Idén 2019. május 7. és 12. között immár a tizenötödik jubileumi fesztivált ünnepelték, vagyis a biennálé nagyjából egyidős a rendszerváltással.

Vidovszky György

 


Az egykori kelet-berlini Lichtenberg kerületben elhelyezkedő Theater an der Parkaue méretét és kialakítását tekintve – bár sok modernizáción esett át – még mindig őrzi az egykori kelet-németországbeli gyermekszínház reprezentatív jellegét, ami egy ilyen fesztivál megrendezésére kifejezetten előnyös: három kitűnően felszerelt, eltérő méretű játszóhelye van, sok egyéb helyisége megbeszélésekre, workshopokra, találkozókra, az épület előtti udvar pedig szabadtéri programok megvalósítására is alkalmas. A biennálé szervezői azonban ezúttal is fontosnak tartották, hogy a meghívott előadások a lehető legjobb helyre kerüljenek, ezért további négy helyszínt vontak be a város különböző pontjain.

A biennálé nagyságrendjéről sokat elárulnak a számok: összesen 63 program zajlott le kevesebb mint hat nap alatt, ebből 38 színházi előadás, 17 szakmai beszélgetés, fórum, vita és 8 reprezentatív program volt.

 

A válogatásról – a fesztivál német előadásai

 

A fesztivál német programját egy öttagú zsűri választotta ki, akik az elmúlt két évben több mint 170 német előadást néztek meg az ország különböző pontjain. Jellemző a kiegyensúlyozottságra, hogy a válogatók egymástól eltérő szakterületekről érkeztek: volt közöttük drámaíró, rendező, dramaturg, szakíró, zenész. Az első körben csak felvételről néztek előadásokat, majd az ebből készült szűkebb lista alapján kezdték a jónak ítélt produkciókat – egyelőre külön-külön – élőben is megnézni. Csak azok az előadások kerülhettek a fesztiválprogramba, amelyeket legalább három kurátor tartott beválogatásra érdemesnek. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a válogatók egymást győzködték, mit hol nézzenek meg feltétlenül, reménykedve abban, hogy kollégájuknak is elnyeri a tetszését, és szavazatát adja a kiszemelt produkcióra. A legjobbnak talált 10 produkcióról végül írásbeli, szakmai indoklással tettek javaslatot a szervezőknek, amin még technikai megvalósíthatatlanság esetén sem változtatnak a fesztivál lebonyolítói. (A müncheniek A tavasz ébredése produkciójához nem találtak megfelelő helyszínt, így csak a műsorfüzetben szerepelt az előadás.)

A válogatás egyébként korosztályi, műfaji és földrajzi értelemben is viszonylag kiegyensúlyozott volt. A korábbi fesztiválokon mintha túlsúlyba kerültek volna a mozgás-előadások, valamint a történet nélküli, performance-jellegű produkciók, de ez az idei kínálatra nem volt jellemző. Az előadásokról részletesebben később írok.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2018/5. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.

Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Ára (mely tartalmazza a postaköltséget is):

Aktuális évfolyam számai: 880 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 595 Ft

 

19. 07. 9. | Nyomtatás |