Bozsik Yvette

Antigoné és a Halott Város

Antigoné – Bozsik Yvette Társulat

A 20 éves Bozsik Yvette Társulat a Varázsfuvola és az Orfeusz és Euridiké után ismét egy nagyszabású operát dolgozott fel a Művészetek Palotája színpadán. Ezúttal Carl Orff 1949-ben megzenésített Antigoné című művét mutatták be, amely Szophoklész drámája alapján készült. Marx Laura írása.

Marx Laura | 15. 03. 13.

Illúziók nélkül

Sztravinszkij-Bozsik: Menyegző, Tűzmadár - Bozsik Yvette Társulat

A felhőtlen boldogság soha nem volt alkotói téma Bozsik Yvette számára. Sokkal inkább az elfojtások, a lélek sötét titkai, zavarba ejtően őszinte, sajátosan fanyar megfogalmazásban, akár sokkoló hatású eszközökkel ábrázolva. A MűPá-ban bemutatott A tűzmadár a férfi-nő viszony meghatározott aspektusait elemzi és tárja fel lebilincselően erős, expresszív képekben alkotva.

Pónyai Györgyi | 11. 03. 18.

Lélek lép a lajtorján

Létramesék – Bozsik Yvette Társulat

Mi történik, amikor a függöny alól kibújik két kéz, és vadul integetni kezd? A gyerekek nem értetlenkednek, nem keresnek racionális magyarázatot a “malőrre” (mert mi más lehet?), hanem felpattannak, és odamennek a színpadhoz. Odavonzza őket a kíváncsiság. Beszállnak a játékba.

Gálla Nóra | 11. 03. 1.

A gyerekemen keresztül jutottam el a gyerekszínházhoz

Beszélgetés Bozsik Yvette-tel

Bozsik Yvette több gyerekelőadást is készített. 2005-ben mutatta be a Létrameséket a Nemzeti Táncszínházban és a Négy évszakot a Kolibri Színházban. Ugyanitt készült 2007-bern a Petruska és Pulcinella, amely tulajdonképpen a Commedia dell’arte gyerekszínházi változata. Ugyanebben az évben készült el a Varázsfuvola gyerekváltozata a Varázscirkusz, melyet a Művészetek Palotájában játszanak. 2008-ban mutatta be a Kolibri Bozsik Yvette Novák Jánossal közös rendezését, a Gyermekjátékokat.

Sándor L. István | 11. 03. 1.

Egy út állomásai

Beszélgetés Bozsik Yvette-tel

Bozsik Yvette a kortárs magyar előadó-művészet egyik legismertebb, legizgalmasabb személyisége. Ezúttal arról beszélgettünk vele, hogy tanulható, tanítható-e a koreográfus mestersége. Továbbá arról, hogy az egyes darabjait egy tanulási folyamat állomásainak tekinti. Szó esett az interjúban a munkamódszeréről is, valamint arról, hogy régi vágya, hogy legyen egyszer egy saját helye.

Sándor L. István | 09. 11. 3.