Debrecen

Vörös és fehér

Puccini: Turandot - Csokonai Színház, Debrecen

Puccini Turnadotja méltán állandó repertoárdarabja a világ nagy operaszínpadainak, a pesti Operaház is műsoron tartja a Kovalik-féle lassan évtizedes rendezésben. A nagy operaszerző utolsó darabjában (térben, időben és hangzáskoloritban egyaránt) soha nem látott távolságra kalandozik el saját verista gyökereitől, amikor Gozzi misztikus kínai meséjét választja témájául. A mű közben komoly kihívás a társulatnak és a rendezőnek is: olyan hangi képességeket és teljesítményt vár el a három nagy szerep előadójától (a címszerep, Kalaf, Liu), ami nehézségben csak a nagy Wagner-operákéhoz mérhető, ráadásul a kórus is állandó rezonőrként, afféle negyedik főszereplőként van jelen a maga monumentalitásában (a megszokott vegyeskarhoz gyakorta gyerekkórus társul).

Pap Gábor | 09. 09. 14.

Oblomov-kommentárok

Mihail Ugarov: Oblom-off - Csokonai Színház, Debrecen

Az orosz Mihail Ugarov drámáját mutatta be márciusban Oblom-off címmel a debreceni Csokonai Színház. A lengyel Andrzej Bubien által színpadra állított darab Goncsarov híres regénye nyomán készült. Az előadást a főszerepet alakító Trill Zsolt nagyszerű játéka teszi kiemelkedő jelentőségűvé. A produkciót Bíró Kristóf mutatja be.

Bíró Kristóf | 09. 09. 14.

Erről szól a színház is

Beszélgetés Trill Zsolttal

Trill Zsolt a beregszászi társulat alapító tagja volt. Útja azóta is összekapcsolódik a társulatot vezető Vidnyánszky Attila útjával. Őt követve szerződött Debrecenbe, ahol már több fontos szerepet is eljátszott. Két utóbbi előadásában (Oblom-off; Fodrásznő) kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az előbbi a POSZT versenyprogramjában is szerepelt, megkapta a közönség díját, valamint Trill Zsolt elnyert a színészzsűri díját a legjobb férfialakításért. A színésszel Sándor L. István beszégetett.

Sándor L. István | 09. 06. 13.