Mesebolt Bábszínház

Ide tudtuk vezetni a „hajót"

Körkérdésünkre válaszol Kovács Géza

2018. októberében rendezték meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóját. A találkozó kapcsán a szakma néhány tagjához körkérdést intéztünk. Egyikük Kovács Géza bábrendező, a Mesebolt Bábszínház igazgatója volt.

Kovács Géza | 18. 11. 21.

Légszövőszék

Andersen-Parti Nagy: A császár új ruhája - Mesebolt Bábszínház

Andersen meséi gyakran kerülnek báb- és gyerekszínpadra. Közülük a Hókirálynő, A kis hableány, a Pöttöm Panna a legnépszerűbb, de A császár új ruhája is több feldolgozást ért már meg. (Emlékezetes előadás volt a Stúdió „K" 1998-as előadása Fodor Tamás rendezésében.) Most a szombathelyi Mesebolt Bábszínház számára Parti Nagy Lajos készített új adaptációt, amelyet Somogyi Tamás állított színpadra.

Szűcs Mónika-Sándor L. István | 18. 11. 20.

The Cube

Krystyna Milobedzka: A haza – Mesebolt Bábszínház, Szombathely

Ha van valami, ami a hétköznapi gondolkodás számára ellenáll a lírának, akkor az a kocka. Hogyan születhet körülbelül háromszor három méternyi területen, százhatvankilenc darab kockából lírai szépségű, vallomásos (báb)színházi előadás? Körülbelül úgy, ahogy a gyerek színes kockákból várat-világot épít: korlátlan, kockázatot nem ismerő fantáziával és pihekönnyű, sziklaszilárd, elmélyült koncentrációval. A haza – a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása – a lengyel Krystyna Milobedzka darabja alapján készült.

Ölbei Lívia | 16. 04. 5.

Szabad az átjárás

Gimesi Dóra: Tíz emelet boldogság - Mesebolt Bábszínház, Szombathely és Budapest Bábszínház

A Mesebolt Bábszínház a Budapest Bábszínházzal koprodukcióban mutatta be Tíz emelet boldogság című előadását. Gimesi Dóra meséjét (A Csomótündér-kötetből) Veres András írta bábszínpadra.

Ölbei Lívia | 14. 01. 30.

Paradicsomi állapotok

Meseboltos anzix

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház már régen túlnőtt azokon a kereteken, amelyeket a Gazdag Erzsitől kölcsönvett, a költő bájos-kedves gyerekvers-világát idéző név sugall. Másrészt viszont önálló életre kel, metaforává válik a Mesebolt: a sokféleséggel, a változatossággal és a változatosság csábításával azonosítja a társulatot. (Vagy fordítva: a társulat a Meseboltot.) Nézzünk körül a polcokon.

Ölbei Lívia | 13. 06. 5.