Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

63 percnyi néma mozdulat

Empty moves – Ballet Preljocaj

Angelin Preljocaj társulatának előadásával búcsúzott idén a IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. Az Empty moves nézőpróbáló darab, s annak is a legszívósabb fajtájából. Elég, ha csak egyetlen pillanatra elkalandozunk, máris nehéz visszatérni az előadás formalista világába. De nem lehetetlen.

Barta Edit | 10. 09. 29.

Kortársak találkozója

Összefoglaló a IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó táncelőadásairól

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrejöttét négy évvel ezelőtt a város Európa Kulturális Fővárosa-címet elnyert pályázata inspirálta. A táncfesztivál első éveiben főként a hazai társulatoknak adott fellépési lehetőséget, de olyan fontos, hazai kötődésű koreográfusok is megfordultak az elmúlt években, mint Nagy József vagy Krisztina De Châtel.

Barta Edit | 10. 09. 27.

Mozgó ideológia

White Noise – Vertigo Dance Company

Az izraeli Vertigo Dance Company neve veszélyesen emlékeztet Ginette Laurin társulatára, a kanadai O Vertigo-ra, nevük mégis összekeverhetetlen az izraeliek előadását látva. A White Noise-ban a táncosok szédülete, vagyis vertigója a padlót veszi célba, előbb-utóbb mindenki padlóra kerül – fizikailag biztosan.

Barta Edit | 10. 09. 23.

Chouinard-mítosz, jelenidőben

Chopin: 24 Prelűd; Tavaszi áldozat – Compagnie Marie Chouinard

Két páratlan koreográfiával startolt a hétfő Pécsett, a IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót Marie Chouinard társulatának előadásai nyitották meg. A fesztivál idén minden eddiginél több külföldi fellépővel büszkélkedhet, programkínálatában a kanadai társulat mellett olyan húzónevek szerepelnek, mint a Vertigo Dance Company vagy a Ballett Preljocaj.

Barta Edit | 10. 09. 21.