Brandt à part

Milorad Krstić: Ruben Brandt – Forte Társulat

Egy szuperbűnöző, egy bűnbanda, egy különleges bűntett, huszonöt képkocka, harminchat remekmű, egy züllött magánkopó, két pisztoly, két nő, két Elvis, két mell, két farpofa és három szín – mindez felrázva, nem keverve. Így fest Milorad Krstić és Horváth Csaba újabb akciója, a Ruben Brandt című előadás, ahol ezúttal Krstić volt a főnök, Horváth pedig játszotta a főnököt.
Fehér Anna Magda | 12. 01. 16.

A Műcsarnok Das Anatomische Theater című kiállítása nem csupán képek sűrű erdeje a fehér falakon, hanem egy valódi összművészeti alkotás, mozgókép, élő anyag, vibráló, harsogó felszín, a felszínesség karikatúrája. Ugyanis Milorad Krstić évtizede készülő, a 20. század történelmét grafikus, képi formában megragadó tárlatához a művész sokszínűségét és a Műcsarnok korszerűségét demonstrálandó egy fizikai színházi előadás is társul, videóművészeti alkotásokkal, animációval fűszerezve. Tehát a Das Anatomische Theater című kiállítás szerves része a Ruben Brandt című előadás, a sorrendet is meghatározták az alkotók, sötét termeken keresztül megy az előadás helyszínére a néző, és kifele jövet nézheti csak meg a képeket, levezetésként a játék után.

 

ruben-brandt-forte-1

Blaskó Borbála, Sipos Vera - Fotó: Szabó Dorottya

 

A Műcsarnok történetében nem újszerű jelenség a színházi előadások befogadása, többek között Horváth Csaba is itt mutatta be elnémított Mandarinját. De a kiállításhoz, kiállító művészhez ilyen szorosan kötődő színházi megjelenés, azt hiszem, újszerű jelenség az intézmény falai között. Talán valódi különlegességgé növi ki magát a múzeumszínházi sorozat, ezt annak ellenére is remélem, hogy nem minden alkotó ennyire sokoldalú művész, mint Milorad Krstić. Gulyás Gábor még a MODEM igazgatójaként dolgozott együtt Horváth Csabával, a Kalevala talált méltó helyszínre a debreceni múzeumban annak idején. Ezúttal szinte törvényszerű volt az újabb együttműködés, hiszen Milorad Krstić a Forte Társulat több produkciójának is a díszlet- és látványtervezője.

A kiállítás képeinek történelmi tablója semmilyen módon nem köszön vissza az előadásban, illetve a drámában, amit maga Milorad Kristić jegyez. Ez a kis hangulatos történet, szellemes szöveg nem akar és nem is tud fajsúlyos alkotás lenni. Mindössze egy váz, amire, mint a hús épül fel a valódi tartalom, a képek, mozdulatok, színek, árnyak, gegek, játékok, zenék, grimaszok sora. Ruben Brandt, a szuperbűnöző mégis a (posztmodern) művész, vagy legalábbis a művészt mozgató ösztön megtestesülése lehet. Egy karizmatikus alak, akit gyermekkorában apja kísérlete megfertőzött, mesefilmjeinek minden huszonötödik képkockája egy felülmúlhatatlan remekművet égetett látatlanul is a tudatába Dürer nyulától Botticelli Vénuszán, Manet Olympiáján és további műalkotáson keresztül egészen Chagall, Picasso, Mondrian és Andy Warhol festményeiig. Ezekből a képekből kényszeresen titkos gyűjteményt rabol össze válogatott bandájával Ruben Brandt, a világ minden tájáról, neves múzeumok és képtárak szigorúan őrzött, csendes, poros termeiből. (Ám mindegyik kép Krstić alkotói stílusának szűrőjén keresztül szörnyekké, gondosan kidolgozott torzókká válva jelenik meg az előadásban.)

 

ruben-brandt-forte-3

Sipos Vera - Fotó: Szabó Dorottya

 

A történet legalább annyira épít a 20. század szenzációjára, a filmre, mint a több évszázadot felölelő képzőművészeti alkotások sorára. Többek között Wim Wenders, Bernardo Bertolucci, John Schlesinger alkotásait idézi meg a szöveg és a játék, de a vetítővásznon is felbukkan egy visszatérő kép a whiskey-ben ázó Alfred Hitchcock sziluettel. A történet szerint a Ruben Brandtot üldöző nyomozó, Mike Kowalski úgy tud csak koncentrálni, töprengeni és a rejtély végére jutni, ha lenémított filmklasszikusokat bámul mindig új és újabb nők oldalán. A látványvilág, illetve a történet harmadik síkja pedig a média világa, hírműsorokból értesülünk a rablások soráról és a nyomozói munka fejleményeiről. Tehát a film és tévé fehéren villódzó, a sötétben derengő fénye újabb eleme az összképnek.

A Műcsarnok leghátsó termében, apszisában zajlik a játék. A hatalmas ajtót papírfal fedi, amely olykor vetítővászon, ahol Krstić animációi, képei úsznak keresztül, hol pedig az árnyjáték kulisszája. Az előadás három színbe van komponálva: vörös, fehér és fekete. Ezek a színek mind az előadók által időről időre behozott, olykor csak pajzsként használt, máskor preparációként testre húzott vagy táncpartnerként lendített, dobált Milorad Kristić képek színei is. Valamint az árnyjáték színei a white cube és az erősen megvilágított testek fekete-fehér kontrasztja. Sipos Vera és Blaskó Borbála ruhájának az alapszínei. A három szín legkáprázatosabb hármasát mégis (a más jelenetekben nem maximálisan kihasznált) papírfal mögötti árnyjáték, parti jelenet adja, az árnyalakokat a lámpák fénye megsokszorozza és egymásba mossa, táncolnak, hánynak a figurák kifulladásig. 

 

ruben-brandt-forte-4

Andrássy Máté - Fotó: Szabó Dorottya

 

 

A koreográfia két részre válik az előadásban, de mindkét rész az ismétlődésre és talán az improvizációra is épít. A darab feléig a rablások sora emelésekkel, a falak mentén való lopódzással, a begyűjtött képek játékos megidézésével rajzolódik ki, majd a játék második felében a banda után folytatott hajsza, sorozatos, sikertelen rajtaütés tagolja a koreográfiát. Különböző helyszíneken más-más táncműfajt megidézve mulatnak a bűnözők, de újra és újra kicsúsznak üldözőik markából. Míg az első részben a vissza-visszatérő csoportos táncok ritmusát a kézről kézre adás, a képek és nők adogatása, cseréje adja, addig a második rész össztáncait a mulatók, kocsmák zenéje, hol néptánci forgások, hol keringő lendítések ritmizálják.
Néhány szerep ki van osztva, Horváth Csaba játssza Ruben Brandtot, Kádas József Mike Kowalskit, Andrássy Máté pedig a narrátor, ám mégis a négy férfi és két női táncos, a színészek egy bandát alkotnak, gyakran egymás hegyén-hátán másznak és gurulnak, párosával táncolnak, összekapaszkodnak. Akárcsak Krstić képein, torz arcokat, grimaszokat vágnak, meghasadnak, egybeforrnak, embergubancként számos végtagjukat nyújtogatják, keresik.

Az összetettségében élvezetes előadás gyenge pontja a szövegmondás és a zene, nem mintha a szövegek ne volnának szellemesek és játékosak és a zenék ne lennének hangulatkeltők és eltaláltak, csakhogy míg a hangkulissza harsány, fülsértő, addig a beszéd néhol artikulálatlan és halk. Az előadás nyitó képe már magában hordozza ezt a furcsaságot, mikor Andrássy Máté egy műanyag géppisztolyból szánalmasan hangicsáló ratatatát csihol csak ki. A műanyag lőfegyverek különben remekül eltalált eszközei a játéknak, pontosan azt a felszínes és mégis fenyegető műviséget fejezik ki, mint az előadásban megidézett Warhol kép a Dupla Elvis vagy Jean-Luc Godard Bande à part című filmjének egymásra ujjal lövöldöző fiataljai. Az előadás utolsó, de nem feltétlen a történetet záró jelenete, az egymásra fegyvert szegező Ruben Brandt és Mike Kowalski patthelyzetét ábrázolja. A szereplők a film képlékeny világába való áthelyezésével odázza el Milorad Krstić a végkifejletet. Kiskaput nyitva ezzel Ruben Brandtnak és bandájának a valóság törvényszerű linearitásából a pergő képkockák montázsbirodalmába.  


 

Ruben Brandt

 

Író: Milorad Krstić

Díszlet: Milorad Krstić

Jelmez: Benedek Mari

Fény: Pallagi Mihály, Payer Ferenc

Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

Szereplők: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Horváth Csaba, Kádas József, Sipos Vera és Vati Tamás/Csere Zoltán

Helyszín: Műcsarnok